2015/11/01

COOKING

Taisin joskus aiemmin mainita ruoan ja ruokavalion Australiassa olevan epäterveellistä. Voisin melkeinpä perua tuon koko lausahduksen, sillä nyt olen huomannut asian olevan melkein päinvastoin! Tuntuu että täällä ollaan paljon enemmän tietoisia erilaisista ruokavalioista ja 'dieeteistä', erilaisia terveyskauppoja ja organic food -kauppoja on melkein joka kulmalla. Lisäksi esimerkiksi gluteeniton ruokavalio on täällä paljon paremmin hallussa kuin Suomessa! Vaihtoehtoja on ruokakaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa todella paljon myös gluteenittomana tai maidottomana. Voi olla tietenkin että mulla on tästä asiasta vähän vääristynyt kuva, kun jo mun eka perhe oli suhteellisen terveellisesti elävä, tästä nykyisestä nyt puhumattakaan :D Kuitenkin olen saanut sen käsityksen että muissakin perheissä syödään täällä ihan tavallisesti ja normaalia arkiruokaa! Lunchboxit ja lasten snackit nyt on sitten ihan oma lukunsa, niissä olisi monella perheellä opeteltavaa..

Mittayksikkönä täällä käytetään kuppeja, mikä oli aluksi tosi hassua :D





Kookospallot, resepti jostain internetin ihmeellisestä maalimasta!


Joitakin ruoka-aineita täällä käytetään paljon enemmän kuin Suomessa. Täällä esimerkiksi kokonaisen kanan valmistaminen on todella yleistä, samoin kurpitsan käyttäminen ruoissa. Kookosöljy on myös sellainen asia jota ilman en enää Suomessakaan pärjää.

Tehtiin Sinin kanssa mun siellä asustellessa Finnish Dinner, jolloin menussa oli lihapullia, kermaperunoita ja salaattia ja jälkiruoaksi tottakai korvapuusteja! Oli muuten hyvää...


Olen saanut täällä ihan uuden vaihteen päälle ruoanlaittoon ja leipomiseen! Varsinkin nyt kun kaapit pursuaa mitä ihmeellisimpiä ainesosia ja voin yleensä olla 99% varma että jokainen reseptin osa löytyy kotoa, on uusiakin reseptejä paljon mukavampi kokeilla. Käytännössä teen myös joka arkipäivä dinnerin ainakin lapsille. Aika pitkälle pärjää ihan perusruokaohjeilla, mutta joskus on kiva kokeilla myös jotakin muuta! Esimerkiksi yhtenä päivänä tein kananmunapohjaista pizzaa, joka upposi niin lapsille kuin aikuisillekin ja jonka myötä host vanhemmat totesivat että saan jäädä tänne loppuiäksi :D

Ihan todella hyvä ja kevyt pizza, jonka pohjaan tulee siis pelkkää kananmunaa. Kokeilkaa, tosi helppo ja nopea ohje!!

Banana breadia täällä on tullut tehtyä muutamaankin otteeseen, ihan loistava korvike leivälle! Aiemmin oon tehnyt tuolla Alexa Dagmarin ohjeella, eilen kokeiltiin Sinin kanssa jotain toista. Hyvää oli sekin, liputan kuitenkin enemmän Alexan ohjeelle! Mustikat olen jättänyt joka kerta pois, pitää joskus kokeilla niidenkin kanssa.






Eräänä iltana kun poikien mummikin oli täällä, host mom kertoi eräästä raakapatukasta jota oli syönyt. Eikun käärepaperi esiin ja ainesosia tutkimaan! Sillä lähtökohdalla luotiin sitten kolmen naisen voimin oma resepti kyseiselle patukalle ja ai että kuinka hyvää. Olen tehnyt noita jo pariinkin otteeseen... Alan pikkuhiljaa päästä sisälle tähän koko orgaanisen ruoan hömpötykseen, on se vaan paljon mukavampi kun esimerkiksi tuossakin alkuperäisessä patukassa ainesosalista oli kahden rivin mittainen ilman yhtäkään E:tä tai numerosarjaa.



CHOCOLATE NUT BAR

2 cups almond meal (mantelijauho?)
2 cups taateleita
1 cup pähkinöitä (macadamia, cashew, pekaani.....)
5 rkl kaakaojauhetta (käytettiin raakakaakaojauhetta)
5 rkl kookosöljyä
1/2 cup vaahterasiirappia tai rice malt siirappia
3 tl suolaa

Lisäksi me laitettiin inca ichi -jauhetta (älkää kysykö, joku proteiini kai...) ja chia siemeniä. Tällöin lisää myös vähän ylimääräistä kookosöljyä!

Tehtiin ohje suoraan Thermomixille, mutta käytännössä voi tehdä millä tahansa laitoksella.

Lyhyesti:

♥ Jauha mantelit jauhoksi (jos et käytä valmista jauhoa). 
♥ Pilko taatelit niin pieniksi kuin mahdollista, mielellään jollain laitteella, onnistuu toki myös käsin. Murskaa pähkinät rouheeksi. 
♥ Lisää muut aineet, sekoita. 
♥ Laita taikina vuokaan, jonka jälkeen jääkaappiin. Kun taikina on jähmettynyt, leikkaa paloiksi. 

Itse laitoin palaset vielä pakkaseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Taikinasta voi myös tehdä pieniä palloja!




Thermomixiin on olemassa ihan oma kokkauskirja, jossa on laitteelle sovelletut ruokaohjeet. Tämä on tosi hyvä varsinkin vielä nyt alussa niin ei tarvi joka dinneriin lähteä arvailemaan laitteen asetuksia! Joitain juttuja kyllä jo osaa ihan maalaisjärjellä soveltaa Thermomixillekin :)

Cheese Bread Balls!


Eilen kun Sini oli meillä viettämässä iltaa ja yötä, kokkailtiin oikein kunnolla. Ensin tehtiin dinner eli bataattiranskiksia ja burgerit, jonka jälkeen leivottiin banana bread ja noita chocolate nut bareja, mutta lisäksi kokeiltiin ihan uutta reseptiä, nimittäin terveellisempää mutakakkua! Niiiin hyvää.... Ohje on peräisin Tania Hubbardin (host momin lempikokki) kirjasta Gluten Free Grain Free: Food we love. Samasta kirjasta tein yhtenä päivänä myös Baked Cheese Bread palloja jotka nekin oli tosi hyviä!

CHIA SEED CHOCOLATE CAKE
(ohje vapaasti suomennettuna..)

4 rkl chia siemeniä turvotettuna 1 kupissa vettä
1/2 cup raakakaakaojauhetta
125 g voita (voi korvata kookosöljyllä tai oliiviöljyllä)
5 kananmunaa
1 cup (175 g) almond meal (mantelijauhetta?)
1 cup kookospalmusokeria tai valitsemaasi sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl soodaa

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita leivinpaperi kakkuvuoan pohjalle.
Turvota chia siemeniä 1 kupissa vettä 15 minuuttia välillä sekoittaen.
Sillä välin sekoita kaakao, kananmunat, almond meal, sokeri, suola, sooda ja rasva kulhossa. Lisää chiahyytelö ja sekoita tasaiseksi.
Aseta taikina kakkuvuokaan ja paista 35-40 min. Anna jäähtyä 5-10 min.



Mun family on siis ollut torstaista asti lomamatkalla ja oon saanut täällä kokkailla mielin määrin, ihanan rentouttavia päiviä! Toivottavasti ehdin parin päivän sisään kirjoittaa vähän kuulumisiakin. Loppuun vielä kuva tämän aamun ihanasta aamiaisbrunssista ♥










Rentouttavaa sunnuntaita sinne kaikille!

♥ Elli

P.S. Äiti, luotan siihen että kokeilet jotain näistä resepteistä!!