2015/09/19

WHEN IN AUSTRALIA

Okei, alunperin mun piti julkaista tämä teksti jo lauantaina aamulla mutta on ollut ihan hirveän kiireinen päivä niin täällä Australiassa oikeastaan on jo sunnuntai... Postauksen kuvat on puhelinräpsyjä viime viikoilta :-)

Tänään 19.9. on mun, Sinin ja Australian kuukausipäivä. 1 kuukausi, 31 päivää, 744 tuntia. Ihan mieletöntä, ei vaan voi käsittää. Merkkipäivän kunniaksi haettiin thaimaalaista ruokaa ja pidettiin viini&juustoilta (plus suklaata ja mansikoita) ja katsottiin Vain elämää ja Hottikset (hävettää..), eli must see suomisarjat. Itseasiassa seuraan täällä lisäksi myös Salkkareita, Ensitreffit alttarilla ja Martinaa ja hengenpelastajia :D

Sitten asiaan. Tässä maailmassa on monta ihmeteltävää asiaa, jo ihan Suomessa, mutta täällä niitä riitti kyllä varsinkin ensimmäisinä viikkoina jokaiselle päivälle. Ajattelin, että näin kuukauden jälkeen olisi ihan hyvä koota tällainen hämmästelypostaus, koska pikkuhiljaa noista kummallisista asioista on alkanut tulla normaaleja eikä kaikkea enää jaksa ihmetellä. Olen kirjoitellut puhelimeen ylös listaa sitä mukaa kun näitä asioita on tullut vastaan, mikä on tosi hyvä, sillä en enää varmaan muistaisi puoliakaan :D Täältä pesee!

Tarvitset sitä joka päivä, se tuo turvaa, opastaa perille, naurattaa, itkettää... Kyse ei ole kaverista tai poikaystävästä (vaikka melkein yhtä tärkeä asia onkin kyseessä) vaan INTERNETISTÄ.

Nyt puhutaan kuitenkin kehittyneestä valtiosta, ja täällä ei tunneta käsitettä rajaton mobiilidata. Entä jos eksyn joskus, eikä googlemapsin reittihaku (kiilaa helposti kärkeen käytetyimmissä sovelluksissa) toimi kun netti on lopussa?? Turvallisuusriski, sanon minä. Lataan siis joka kuukausi Vodafonen prepaidin, johon sisältyy 3GB mobiilidataa hintaan $40 (n. 25€). Itkettää. Onneksi on wifi.

Ah palmuja / Ihanat portaat lähellä kotia / Bongaa lintu!


LIIKENNE.

Liikenne täällä on siis vasemmanpuoleista ja tämä tuottaa hankaluuksia vaikka en autoa ole vielä päässyt ajamaan. Ei olisi ikinä voinut kuvitella että vasemmanpuoleisuus näkyy niin monissa asioissa! Kävellessä aluksi törmäilin ihmisiin jatkuvasti, olin aina menossa väärään suuntaan liukuportaita ja seisoin niiden väärässä reunassa. Odotin bussia väärällä puolella tietä, ja ei riitä yhden käden sormet laskemaan montako kertaa olen meinannut jäädä auton alle tietä ylittäessä, kun sitä automaattisesti katsoo väärään suuntaan. Ei varmaan tarvi edes mainita että olen tyytyväisenä ollut muutaman kerran menossa kuskin puolelle autoon kyytiin (mm. lentokentällä mutta myös vielä viikko sitten). Pikkuhiljaa tämäkin asia on kuitenkin tullut normaalimmaksi ja normaalimmaksi ja nyt tuntuis varmaan jo hassulta olla keskellä oikeanpuoleista liikennettä.

Liikenteessä on toki muitakin asioita mitkä ihmetyttää, esimerkiksi kävelijöiden liikennevalot. Ne ei vaan toimi järkevästi täällä.. Autoiluun liittyen tuntuu myös että täällä jokaisessa perheessä on jättisuuriauto Opel Corsan (♥) sijaan.

Busseissa hassua on se, että paikallinen bussikortti Opal Card tulee 'täpätä' myös lähtiessä. Kerrankin olin jo ajatuksissani heittänyt kortin laukunpohjalle enkä tietenkään ehtinyt löytää sitä oman pysäkin kohdalla,..

Suklaafestivaaleilla ♥ / Shoppailua.. / Haha palmu taas :D
RUOKA.

Täällä vettä ei juoda hanasta vaan jääkaapin ovesta tulevasta systeemistä. On näitä toki Suomessakin, mutta täällä se on käytännössä ainoa vaihtoehto vaikka kuulemma hanavesikin on ihan juomakelpoista. Kerran erehdyin salilla täyttämään vesipullon hanasta ja voi sitä fitnessmammojen säälivien katseiden määrää!

Varmasti Suomessakin jotkut tekevät tätä, mutta mulle se on vaan niin outoa, nimittäin leipien säilyttäminen jääkaapissa. Täällä ei myöskään tiedetä mikä on juustohöylä, juustoa joko leikataan veitsellä tai raastetaan leivän päälle. Tämäkin voi olla vain mun host-perheen tapa, mutta nämä kokkaa mm. spagetin ja riisin aina mikrossa. Outoihin ruokiin en niinkään ole törmännyt, ainoana poikkeuksena Vegemite-niminen musta levite leivänpäälle. Maistoin kerran, en maista toista kertaa.

Ylipäänsä Australiassa mun mielestä perusruokavalio on epäterveellisempää kuin Suomessa, ja välillä koen hankalaksi keksiä aamulla syötävää kun jugurtit on täynnä sokeria ja leipä pullaa (rahka ja ruisleipä ♥ ). Toisaalta jenkkiaupair sanoi, että hänen mielestään täällä on superterveellistä :D Suomessa kuitenkin se perusruokavalio on helppo pitää terveellisenä, mutta täällä sen eteen joutuu oikeasti näkemään vaivaa. Parhaani yritän!

Lämmin päivä rannalla / Palm Beach /Ja mikäs se siellä taas...

MUUTA.

Mun sänky on lämmitettävä. Aluksi ihmettelin ja naureskelin tälle, mutta sen jälkeen, kun tajusin että idea on laittaa se vain 5-10 minuutiksi päälle, jäin koukkuun!!

Täällä oli oikeasti kylmä, kun tulin. Nukuin suunnilleen koko vaatekaapin sisältö päällä kahden peiton alla ja silti joka aamu oli nenä ihan tukossa. Nyt onneksi jo lämpenee!

Sängyistä puheenollen, lakanasysteemi on täällä kummallinen. Ensin on semmoinen kuminauhalakana (joka onkin muuten ihan kätevä..), jonka päällä on vielä toinen lakana. Sen jälkeen on täkki ja pussilakana joka on ainakin mulla samalla myös päiväpeitto. Idea on siis se, että nukutaan noiden kahden alimmaisen kerroksen välissä niin pussilakanajuttua ei tarvi pestä :D Nukun silti kahden lakanan päällä ja onnellisena pesen myös pussilakanan.

Suihkussa on kaksi hanaa, kylmä ja kuuma, joista sitten saa mixailla sen oman suihkuveden. Ehkä opin joskus tekemään sen ilman ahtaassa suihkukopissa vuoroin tulikuuman vuoroin jääkylmän vesisuihkun väistelemistä,

Täälläkin on varmasti eri käytäntöjä, mutta minun host-perheessä ollaan kengät jalassa sisälläkin. Käytän kyllä itse varsinkin aamulla villasukkia kun ei vielä tee mieli laittaa kenkiä jalkaan.

Tämä on monille varmaan itsestään selvää, mutta täällä kouluissa on koulupuvut ja sinne pakataan joka aamu lunchboxit. Pikkukoululaiset on niin söpöjä, koulupuvut Suomeenkin!

Lapsista puheenollen, musta tuntuu että Suomessa lapset on paljon aikaisemmin paljon itsenäisempiä. Kyllä kai minä kuljin ainakin tokaluokalla jo koulumatkat ihan itse, kun taas täällä vielä yli 10-vuotiaatkin kuskataan aamuisin ja iltapäivisin kouluun ja kotiin. Muutenkin lapsia hyysätään täällä paljon enemmän kuin Suomessa.

Tämä enemmänkin huvittavaa, mutta täällä on tosi hauskoja paikannimiä, jo esimerkiksi mun asuinalue Balgowlah tuottaa välillä vaikeuksia lausua. Muita mm. Woolloomooloo, Wollongong, Wagga Wagga ja North Turramurra.


Hauska huomata, että joistakin hassuista jutuista onkin tullut omassa päässä jo ihan järkeviä. Todennäköisesti unohdin joitakin kummallisuuksia ja niitä tulee varmasti vielä lisää, mutta siinä tapauksessa teen sitten uuden version myöhemmin. Ihanaa viikonloppua kaikille!!

♥ Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti