2016/02/29

WHAT SURPRISED ME IN OZ

Kilometripostaus taas edessä, mutta pääsinpähän tästä ihme blogilukosta irti! Täältä pesee, luvassa taas virtuaali high five niille ketkä lukee loppuun asti. Kuvituksena valitettavasti taas vaan viimeaikoina kännykällä räpsittyjä kuvia.

QUEEN OF AUSTRALIA?

Tämä ensimmäinen on vähän nolo juttu, mutta hei, kuinka moni teistä muka tiesi että Australian virallinen valtionpäämies on edelleen Ison-Britannian kuningatar Elisabet II? Toivottavasti ei kovin moni, hävettää että asia selvis mulle vasta syksyllä... Asiasta on ilmeisesti järjestetty äänestyksiä, ja tietyt ryhmät olis jo enemmän kuin valmiita irtautumaan kokonaan Ison-Britannian vallan alta. Vissiin kuitenkin asia on oikeasti ajankohtainen vasta kun Briteissä valta siirtyy, eli kuningatar kuolee. Tuntuu tosi vanhanaikaiselta ja kummalliselta että Australian kokoinen maa on vielä jonkun toisen valtion 'holhouksessa' vaikka käytännössä Australia taitaa olla jo ihan itsenäinen pääministereineen päivineen.

Tähän liittyen Brittien vaikutus näkyy arkipäiväisissä asioissa todella paljon! Niin sanoissa (travelling, ei traveling), katujen nimissä ja paikoissa (Queen Victoria Building, Hyde park, Liverpool st) ja tavoissa (joulunvietto). Amerikkalaisen ystävämme mukaan täällä puhutaan myös paljon vanhatavammin, kuin Amerikassa, johtuu varmaan myös samasta asiasta.

açai bowl brekkie / hullu ananas / tyttöjä odottelemassa


SWEATER WEATHER

Koettiin aikamoinen shokki elokuussa kun tajuttiin että täällähän on oikeasti kylmä. Varsinkin yöt oli oikeasti tosi viileitä ja illat samaten! Kun paikalliset kertoivat kesän alkavan aikaisintaan marraskuussa, käytännössä vasta joulukuussa, pyörittelin vähän silmiä, mutta näin se oikeasti oli! Sitä aiemmin oli toki monia yksittäisiä tosi kuumia päiviä, mutta jatkuva helle on sijoittunut kyllä joulu-helmikuulle. Hauska juttu myös se, miten täällä on tarkat päivämäärät vuodenaikojen vaihtumiselle, esim kesä alkaa 1.12. ja huomenna 1.3. siirrytään syksyyn.

chinatownin friday night marketeilla / tämän päivän hullun boxing treenin jälkeen / ei voitu vastustaa...


NEW BEST FRIENDS

Kun asuin vielä Balgowlahissa, ei siellä juuri ötökän elämää näkynyt. Mitäs sitten tapahtuikaan kesän alkaessa? Vähintään kerran päivässä saa talosta heittää kutsumattomia vieraita pihalle (hämähäkkejä, torakoita ja muita mönkijöitä). Vieläkään en kyllä täysin käsitä hämähäkkien myrkyllisyyttä, enkä osaa niitä tarpeeksi pelätä. Vielä muinoin villissä nuoruudessa (pari kuukautta sitten), kun mulla oli tapana hyppiä penkeille joka kerta vaarattomankin hämähäkin tavatessa, ei host perhe oikein tajunnut mitä pelkään. Eihän myrkyttömissä hämähäkeissä edes ole mitään pelättävää! Koitin siinä sitten sopertaa ettei se ole se pointti vaan se että ne on ällöttäviä. Nykyään nuo vipeltäjät aiheuttaa pelkoreaktion sijasta raivoa, pistää nimittäin vähän ärsyttämään kun kaikessa rauhassa koittaa ottaa aurinkoa altaalla ja silmäkulmasta näkee aidan alla roikkuvat red back spidersit (klik!), joka on siis sijoitettu luokkaan deadly & dangerous. Useammin kuin kerran olen ollut jahdissa myrkkysuihkeen, muovilapion ja lasten uimalaudan kanssa.

Tänään just aamulla pojat ilmotti meillä olevan kuolleen torakan sisällä talossa, yhtään mukisematta otin rikkalapion ja heitin tyypin pihalle, go me! Kävi kyllä ilmi että se ovela p*skiainen oli leikkinyt kuollutta selällään, samaa se tuolla tekee pihalla edelleen. (Voiko joku googlettaa onko tämä yleistä toimintaa torakoille??)

Mutta siis pointti oli se, että Suomessa ei mua enää taida hetkauttaa minkään valtakunnan mönkijät, kaikki minut tuntevat varmaan tajuaa kuinka suuri askel ja muutos tämä on.

:D biitsille menossa / Long Reef beach / viime lauantaina 


MONEY MONEY MONEY

Käteisen käytön yleisyys oli myös yksi asia, joka pääsi vähän yllättämään. Monissa kahviloissa ei kortinkäyttömahdollisuutta edes ole, ja jos on, on minimikäyttö ilman lisämaksua monesti $10-15. Ravintoloissa ja kahviloissa, joissa tilaus maksetaan jälkikäteen, on yleensä myös maininta NO SPLIT BILLS. Tätä me on monta kertaa ihmetelty, ei olisi iso vaiva ravintolalle ottaa jokaiselta maksu erikseen, mutta esim viiden hengen seurueelle iso helpotus kun kenenkään ei yksinään tarvitse maksaa koko laskua. Täällä myös ravintoloissa ja kahviloissa on n. 10% lisä public holidaynä ja joissakin myös sunnuntaisin. Tippiä ei sen sijaan odoteta annettavan. Pienenä knoppitietona myös se, että Australian dollareiden kanssa voit mennä vaikka iltauinnille, ne on nimittäin valmistettu muovista!

J:n kanssa pyöräilemässä ja syöttämässä ankkoja


TRAFFIC

Liikenteessä on monia hauskoja juttuja, mutta sen aggressiivisuus tuli kyllä vähän shokkina! Suomessa tuntuu että tööttiä säästellään viimeiseksi keinoksi ilmaista mielipide, ja monesti kun sitä kerrankin haluaisi käyttää ei edes muista mistä se löytyy. Täällä on äänimerkki ja keskisormi tullut tutuksi niin itseen kohdistettuna kuin itse käytettynäkin. Toisaalta täällä sovelletaan myös omia liikennesääntöjä ja etuajo-oikeuksia ruuhkatilanteissa, ja kättä nostellaan kiitokseksi joka välissä. Kumpikin näistä johtuu kyllä varmaan myös siitä tosiasiasta että liikenne nyt vaan on vilkkaampaa täällä kuin Suomessa. Liikenteestä vois täällä paljon ajelevana kirjoittaa vaikka oman postauksen verran, mutta tähän väliin vielä pakko laittaa linkki (klik!) meidän ikisuosikki liikennemerkistä, jonka saattaa kohdata vaikkapa keskellä highwaytä, jossa ei edes kääntymismahdollisuutta ole.

Toisaalta kaikkeen tähän on sopeutunut tosi hyvin, ja Suomessa ajelen varmaan onnellisesti toinen käsi valmiina töötillä vääräänsuuntaan liikenneympyröissä ja suomalaisen näkökulmasta vilkkua päättömästi käytellen (edit: pyyhkijät viuhuen). Onneksi meitä on sitten Oulun suunnalla kaksi.

Bensa ja diesel on täällä tosi halpaa, esim. diesellitra maksaa tällä hetkellä alle $1.2, eli noin 0.80 euroa.

Hannan 'farewell' dinnerillä ♥


PEOPLE

Aasialaisten paljous. Olin toki kuullut tästä aiemmin mutta ei sitä oikein voi tajuta ennen kuin viettää päivän cityssä. Toistan varmaan itseäni, mutta erään aasialaisen sanoin "we Asians, we are everywhere!". Jätän tämän aiheen nyt tähän ennenkuin avaan sanaisen arkkuni tästä ihmisryhmästä.

Myös se yllätti, miten paljon Sydneyssä onkaan muualta tulijoita. Monet näistäkin ihmisistä on tulleet tänne samaa reittiä kuin minä, ja jääneet sille tielleen. Onkin todennäköisempää, että tyyppi kelle puhut on jostain muualta kuin Ausseista. Siksipä kysymykset "where are you from" ja "what are you doing here" eivät ole yhtään tungettelevia tai töykeitä vaan täysin arkipäiväisiä. Sivuhuomautus numero 63, ihmiset muuten aika nopeasti bongaa sen, ettet ole täältä. Aina ei tarvi sanoa kuin hello tai thank you ja aletaan veikkailemaan kotimaata. Useimmiten veikkaus on Ruotsi! Enkä edes loukkaannu, päin vastoin, siellähän on kaikki vähän paremmin, ihmiset kauniimpia ja kaikki parhaat jutut tulee sieltä. (saksalaisella Aldilla (vrt. Lidl) on muuten mainos ruotsalaisesta alkoholimerkistä: "As Swedish as meatballs and sauna". Ikuinen katkeruus.)

Tuntuu muuten, että ihmiset on täällä todella hyvässä kunnossa, harvemmin näkee ketään ylipainoista. Täällä toki on paljon kovemmat paineet olla rantakunnossa, kun biitsikausi on päällä suurimman osan vuodesta. Tähän liittyen vietin varmaan herkuttomimmat joulun välipäivät ikinä, otan kyllä kaiken ilon irti ensi vuonna kun 27. päivä voi hautautua villapaitoihin bikineiden sijasta.

viime perjantaina swimming lessoneissa, J:llä muuten mun joululahjapaita ja lippis päällä!


GOOD OLD OZ

Australian jälkeenjääneisyys joissain asioissa, muutamia mainitakseni internet (ei tietoakaan Elisan topless internetistä ja luonnollisestikin sateella netti (ja bussit) on hitaampia (edit 2: bussit on myös hitaampia kun aurinko paistaa)), talojen rakentaminen, just se edellä mainittu käteisen käytön suosiminen ja musiikin ja leffojen myöhä rantautuminen tänne, Toisaalta just esim. tuota rakennustekniikkaa ei edes tarvi kehittää, tässä ilmastossa kun on ihan ok, että ulko-oven ja lattian välissä on sentin tai jopa parin rako ja seinät on paperia. Täällä tosin ei kuulemma kaikissa uusissakaan rakennuksissa ole edes ilmastointia.

ei mee päivääkään ilman ettei jompikumpi pojista poimis mulle kukan esim. koulumatkalla ♥ / Manly beach / ♥

BAREFOOT PEOPLE

Tämä asia oli ihan odotettavissa, mutta silti se yllätti, nimittäin avojaloin kulkeminen. Nykyään teen sitä itsekin ja on enemmän kuin normaalia mennä bussiin tai vaatekauppaan varpasillaan. Surffilautoja raahataan myös niin bussissa kuin pyörään viritetyissä telineissä. Täällä surffaa tai suppaa KAIKKI.

Näitä juttuja tulee mieleen varmaan monia myöhemminkin, mutta tässä nyt muutamia.

Energistä maanantaita tyypit!!

 ♥ Elli

P.S. Meidän suvun superisomummi olisi eilen täyttänyt 100v. Kuvien ja pikkulintujen laulun perusteella teillä oli hyvät festarit!! Wish I could've been there ♥
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti